Kunst
4.11.25
21.11.25

Synesthesia

Ordet synestesi beskriver en kobling mellom sansene, der hjernen opplever flere sanseinntrykk samtidig, og er navnet på en tilstand. Utstillingen utforsker Synestesi som en akselerert visuell feiring av sanseinntrykk.

Anais Nin sa: "We don't see things as they are, we see them as we are." Ingen ser verden akkurat slik den er – vi ser den kun gjennom våre egne opplevelser. Det vi ser, er bare deler av historien; resten ligger i følelsene det vekker i oss.

Ordet synestesi kommer fra gresk, der syn betyr «sammen» og aesthesis betyr «sansning». Det beskriver en kobling mellom sansene, der hjernen opplever flere sanseinntrykk samtidig, og er navnet på en tilstand som har vært kjent i medisinen i ca 300 år. De med synestesi kan for eksempel smake ord, se farger i lyder eller oppleve at bokstaver har bestemte farger.

For noen år siden ble jeg fortalt at bildene mine hadde trigget synestesien til noen. Dette gjorde meg nysgjerrig, da jeg aldri hadde hørt om tilstanden før. Jeg fant ut at mellom 2 og 6 prosent av befolkningen har det, men mange vet ikke at deres måte å oppleve verden på er annerledes. Synestesi er overrepresentert blant kunstnere, med kjente eksempler som Vincent van Gogh og David Hockney. Min interesse ble vekket av dette, og jeg ønsket å forstå mer.

I arbeidet med dette prosjektet har jeg samarbeidet med synestheter og intervjuet forskere, for å få innsikt i deres opplevelser og formidle dem gjennom bilder. Målet mitt er å skape bilder som aktiverer flere sanser samtidig – en akselerert visuell feiring av sanseinntrykk. Vi kan spørre: «Ser du det jeg ser?» – men hvordan kan vi noen gang vite svaret?

Din «grønn» kan være min «blå». Om synestesi er en nevrodivergens eller en evne vi alle er født med, er kanskje ikke det viktigste. Vi bruker mye tid på å enes om hva som er «virkelig», som om enighet bringer oss nærmere sannheten. Men kanskje sannheten ligger i forskjellene.''

Bio:

Charlotte Wiig, oppvokst i Oslo, utdannet seg innen film og gikk videre til fotojournalistikk før hun tok en postgraduate diplom ved London College of Printing. Hun har jobbet frilans for store aviser, magasiner og forlag, samtidig som hun har både ledet og deltatt i fotokunstkollektiver og gjennomført egne fotoprosjekter.

Under pandemien etablerte hun kunstnergruppen A Female Gaze, bestående av ti kvinnelige fotografer i Norge. Til dags dato har hun ledet og kuratert gruppens fire prosjekter og påfølgende utstillinger, både i Norge og internasjonalt.

Møtet mellom dokumentar- og kunstfotografi er der hun finner mest inspirasjon.Charlotte finner motivasjon og energi i samspill med andre, og har derfor engasjert seg dypt i samarbeidende kunstneriske prosjekter. Disse prosjektene gir henne en uendelig kilde til inspirasjon, kreativ stimulans og profesjonelle utfordringer.

Hennes kunstneriske stemme kan beskrives som ren og skandinavisk, leken, men med en utfordrende “edge”. Hun er ikke redd for å ta opp temaer som kommenterer samfunnet og kompleksiteten i det moderne liv, og gjør det på overraskende og forfriskende måter. Utstillingen på Gamle Munch Kunsthall er hennes første separatutstilling.

www.charlottewiig.com

Instagram: @charlotte_wiig

NB! Dato er kun tildelt periode. Dette inkluderer opprigg og nedrigg.

Nøyaktige åpningstider og mer utfyllende informasjon kommer senere.

Hvor
Sal A1
Passer for
Alle
Arrangør
Charlotte Wiig
Åpningstider
Besøk nettside